Het belang van rust

Gepubliceerd op 15 juli 2024 om 09:00

Een blog over het thema rust leek me een interessant onderwerp om te posten tijdens de vakantiemaanden.

Rust en ontspanning zijn cruciaal voor ons welzijn, maar we zien niet altijd de verschillen en hoe we ze effectief kunnen integreren in ons dagelijks leven.

In dit artikel duik ik dieper in op wat rust is, de voordelen ervan, waarom het zo moeilijk kan zijn om rust te nemen, en praktische tips voor het inbouwen van rustmomenten in je drukke schema.

Wat is het verschil tussen rust en ontspanning?

Ik vind het belangrijk om eerst stil te staan bij het verschil tussen rust en ontspanning.

Ontspanning houdt in dat je actief deelneemt aan een activiteit die je helpt om stress te verminderen, activiteiten zoals wandelen, lezen, een film kijken, yoga of een andere rustige hobby. Tijdens ontspanning ben je bewust bezig met een activiteit die je geest en lichaam kalmeert. Het helpt om stress te verlagen en bevordert een gevoel van rust en kalmte.

Rust gaat nog een stap verder dan ontspannen. Het betekent dat je lichaam en geest echt herstellen. Dit houdt in dat je een pauze neemt van alles wat energie vergt. Slapen speelt hier een cruciale rol, maar rusten is meer dan alleen een goede nachtrust. Het betekent dat je afstand neemt van prikkels gedurende de dag, vooral tijdens energie-intensieve activiteiten. Rust zorgt ervoor dat je ontprikkelt en weer energie opbouwt om de dagelijkse uitdagingen aan te kunnen.

De voordelen van rust

  1. Herstel van het zenuwstelsel
    Rust helpt je zenuwstelsel te herstellen, waardoor je beter om kunt gaan met prikkels en stress. Zonder voldoende rust kunnen we overprikkeld, moe, geïrriteerd en paniekerig raken, wat kan leiden tot fysieke en mentale klachten.
  2. Verbeterde focus en productiviteit
    Rust zorgt voor meer helderheid en focus, waardoor je complexere taken beter kunt uitvoeren en efficiënter werkt. Voldoende rust maakt je extra productief en creatief.
  3. Verbinding met jezelf
    Rustmomenten helpen je om in contact te komen met jezelf en je intuïtie. Hierdoor kun je beter keuzes maken en bijsturen waar nodig, wat leidt tot meer vervulling.
  4. Energievoorraad aanvullen
    Rust laadt je persoonlijke batterij op. Zonder voldoende rust raakt je energie op, waardoor je fouten maakt en meer moeite moet doen om taken te volbrengen.

Waarom is rust nemen zo moeilijk?

Ondanks de duidelijke voordelen, vinden veel mensen het moeilijk om rust te nemen. Dit komt onder andere doordat we verslaafd zijn aan externe prikkels en onze to-do lijsten. Wanneer je iets afvinkt of likes krijgt op social media, maakt je brein dopamine aan, wat een fijn gevoel geeft en verslavend werkt. Wanneer we rust nemen, missen we deze dopamine-boost, wat onrust en ongemak kan veroorzaken.

Daarnaast confronteert rust ons met onszelf, het houdt ons een spiegel voor, iets wat we soms willen vermijden.

We zien rust ook als het tegenovergestelde van werken en productief zijn, terwijl het eigenlijk een essentiële partner is voor optimale prestaties.

Hoe kun je effectief rust nemen?

  1. Plan rustmomenten in
    Net zoals je werkafspraken inplant, plan ook rustmomenten in je agenda. Zie het als een belangrijke afspraak met jezelf waar je je aan wil houden.
  2. Check in bij jezelf
    Sta regelmatig stil en vraag jezelf af hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Dit helpt je om de signalen van je lichaam beter te herkennen.
  3. Neem mentaal afstand
    Tijdens rustmomenten houd je je niet bezig met werkgerelateerde zaken. Focus op het nu en laat gedachten over werk los.
  4. Rustmogelijkheden
    • Droom weg naar fijne gebeurtenissen en haal prettige herinneringen voor de geest.
    • Neem een powernap van 20-30 minuten.
    • Wees aandachtig voor de geuren in je omgeving die je een aangenaam gevoel geven.
    • Mediteer door bijvoorbeeld je ademhaling te observeren.
    • Breng tijd door in de natuur.
    • Luister naar muziek.
    • Neem een ontspannend bad.
    • ...

Samenvatting

  • Belang van ontspanning en rust: Ontspanning vermindert stress door activiteiten zoals wandelen of lezen. Rust gaat verder door volledig herstel van lichaam en geest.
  • Voordelen van rust: Rust herstelt het zenuwstelsel, verbetert focus en productiviteit, zorgt voor betere verbinding met jezelf en vult je energievoorraad aan.
  • Uitdagingen bij rust nemen: Het is moeilijk om rust te nemen door verslaving aan prikkels en de confrontatie met jezelf tijdens rustmomenten.
  • Effectieve ruststrategieën: Plan rustmomenten in, check regelmatig in bij jezelf, neem mentaal afstand van werk en zoek jouw rustmogelijkheid.

Feedback

Laat me weten wat deze blog je heeft bijgebracht. 
Jouw opmerkingen zijn meer dan welkom, of stuur me een persoonlijke boodschap.

Wil je graag persoonlijk aan de slag en heb je ondersteuning nodig?  Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via els@reflectiecoaching.be of het contactformulier.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en mij een enorm plezier mee!